Plytvanie potravinami na Slovensku

Uhorka vo voskovom obrúsku

Čo vyhadzujú Slováci do koša najčastejšie?

  • 30 % všetkých obilnín
  • 20 % mliečnych výrobkov
  • 45 % zeleniny a ovocia
  • 20 % olejnatých semien a strukovín
  • 35 % rýb a plodov mora
  • 45 % koreňovej zeleniny a hľúz
  • 20 % mäsa
voskové obaly Freshy - plytvanie potravinami

Podľa štúdie UNEP sa blíži množstvo potravinového odpadu k hranici až 40 % alebo 2 miliárd ton. Ak tento trend pokračuje, do roku 2030 by sa množstvo potravinového odpadu mohlo zvýšiť o jednu tretinu, čo znamená 2,1 miliardy ton potravín s hodnotou 1,5 bilióna USD. To je ekvivalent 66 tonám jedla, ktoré sa vyhadzujú každú sekundu!

Čo patrí medzi hlavné príčiny plytvania potravinami?
  • Prebytočná produkcia
  • Straty pri zbere plodín
  • Problémy pri preprave
  • Chyby pri balení potravín
  • Vysoké estetické normy pre ovocie a zeleninu
  • Nadmerný nákup zásob
  • Nadbytočné porcie v reštauráciách
  • Zlé návyky spotrebiteľov
  • Nesprávne skladovanie potravín v domácnostiach

Až 30% mrkvy sa do regálov obchodov nedostane kvôli ich vzhľadu.

Hlavným dôvodom vzniku odpadu je nadmerný nákup potravín a nedostatočné vedomosti o ich správnom skladovaní. Až tretina obyvateľov Slovenska nemá jasnú predstavu o rozdieli medzi dátumom spotreby a minimálnou trvanlivosťou.

Až 15 % slovenských domácností si nemôže pravidelne dovoliť kvalitný obed každý druhý deň. Priemerná slovenská domácnosť mesačne míňa na potraviny až pätinu svojich mesačných výdavkov, čo je výrazne viac ako priemer v EÚ, ktorý činí 12 %.

Len jedno balenie voskových vreciek môže každoročne nahradiť až 1 667 m2 plastového obalu, ktorý sa dostane do našich oceánov a na skládky. To je dosť plastu na pokrytie rodinného domu a preto sme sa rozhodli predávať práve tieto obrúsky a vrecká so skvelými vlastnosťami a postupne odnaučiť ľudí na Slovensku aj v zahraničí nepoužívať mikroténové vrecká a fólie.

Voskové obrúsky a vrecká predĺžia čerstvosť potravín 2 až 5-násobne. Nahradia mikroténové vrecká a fólie a sú kompostovateľné. Ušetria ročne desiatky až stovky eur. Unikátne konzervačné vlastnosti včelieho vosku chránia potraviny pred vyschnutím a plesňou.

Voskové vrecká a obrúsky sú určené na opakované použitie a môžu vydržať aj viac ako 1 rok. Voskové obrúsky sa umývajú  studenou alebo vlažnou vodou. Môže sa použiť jemný saponát bez alkoholu a hubka alebo jednoducho len opláchnuť. Nechať vysušiť a môžu byť používané stále dookola. Pri poškodení sa dajú jednoducho obnoviť zažehlením včelieho vosku. 

Mohlo by ťa zaujať ...